23 Nisan 2012 Pazartesi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

   
     Tarihe bakınca bu bayram üç ayrı bayramın birleştirilmesi ile oluşur. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclis'inin açılması ile kutlanmaya başlayan 23 Nisan Milli Bayramı ve 1 Kasım 1922 yılında saltanatın kaldırılması ile Hakimiyet_i Milliye Bayramı ( önceleri 1 Kasım'da kutlanıp 1935'de 23 Nisan'da kutlanması kararlaştırılmıştır) ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin (bu günkü adı ile: Çocuk Esirgeme Kurumu) ilan ettiği 23 Nisan Çocuk Bayramı bayramlarının birleşmesi ile oluşmuştur.
   
     Bileşenlerine bakıldığında biri TBMM'nin açılışını, biri Cumhuriyet'in ilanı ile egemenliği padişahtan alıp halka verilmesinini, biri savaş sırasında yetim ve öksüz kalan çocukları bir bahar şenliğinde sevindirmeyi amaçlamıştır. 1979 yılını Unesco'nun Çocuk Yılı kabul edilmesi ile TRT, Uluslararası Çocuk Şenliği'ni başlatarak bayramı ulusal bir boyut kazandırmıştır. Hala günümğzde bir çok ülke bu bayrama katılıp çeşitli etkinlikler ile okullarda düzenlenen organizasyona katılmaktadır. İlki Atatürk tarafından gerçekleştiren devlet memurlarının koltuğuna oturma konsepti devam etmektedir.
   
     Büyük devrimci Atatürk'ün egemenliği halkın ellerine vermesi ve çocuklara olan sevgisi ile bu bayramın tek bayramda birleşmesi bence bir tesadüf değildir. Yarın halkın birer bireyi olacak çocuklara, ulusal egemenliği padişahla gelen saltanatın gericiğilini öğretmek, onları ulusal egemnelik yolunda geliştirmek, bilgilendimek tek bir ulusal kutlama ile harmanlaştırmak her önemli noktayı tek bir satırda toplamaktı.

     Günümüzde kanalların logosunun zıt yönünde yer alan -siyasi görüşüne göre- Atatürk ve Bayram ya da sadece Bayrak efektleri ile yer alıyor medyada. Sosyal medyada günün maçı (Gs-Fb derbi) hala soğumamışken #Ataturkuncocuklariyiz hash tagi world TT'de lider oldu. Çok mataf bir şey olduğundan değil en azından hala yalnız olmadığımızı ve Atatürk ismi ile liderlik sıfatı dostluğunun hala bozulmadığını görmek sevindiriyor beni.


     Sevgili çocuklar, 19 Mayıs stadyumlarda kutlanamayacak gözler yavaş yavaş 29 Ekim'e dikilmişken abileriniz, ablalarınız, Cumhuriyetçi büyükleriniz için kutlayın bayramınızı. Geleceğin umutları sizsiniz!


Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir!

Tarihi bilgiler için kaynak: 
T.C Kültür Bakanlığı
T.C Milli Eğitim Bakanlığı
TRT 23 Nisan Uluslararsı Çocuk Şenliği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder